Classes of seed , Tags and Genetic purity (%) #Seed Technology

Classes of seed , Tags and Genetic purity (%) #Seed Technology

Classes of seed , Tags and Genetic purity (%)

Nucleus seed— No color —100
Breeder seed— Golden yellow —99.99
Foundation seed— White— 99.99
Certified seed— Azure blue— 98
Truthful label seed— Opel green 

Some important terms

Harrowing: 

Stirring or scraping the surface soil in inter and intra row spacing of the crop using
tools or implements.

Roguing: 

Removal of plants of a variety admixed with other variety of same crop.

Topping: 

Removal of terminal buds. It is done to stimulate auxiliary growth.Practiced in cotton and tobacco.

Propping: 

Provision of support to the crop is called propping.
Practiced in sugarcane Commonly. It is done to prevent lodging of the crop. Cane stalks from adjacent rows are brought together and tied with their own trash and old leaves.

De-trashing: 

Removing of older leaves from the sugarcane crop.

De-suckering

Removal of auxiliary buds and branches which are considered non-essential for
crop production and which removes plant nutrients considerably are called suckers.

Ex.Tobacco.
Classification of Mustard & Rapeseed

Classification of Mustard & Rapeseed

Classification of mustard & rapeseed


Brassica juncea brown mustard ( Indian mustard 2n -36) know as rai raya

Brassica napus-- rapeseed 2n -38

Barssica compestris - sarson

Brassica rapa yellow rape ( turnips)2n-20

Brassica carinata-- Ethiopian mustard 2n-34

Brassica nigra-- banarasi Rai black mustard 2n-16
Type of Anti Transpirants

Type of Anti Transpirants

 Type of Anti transpirants


1. रंध्र बंद करने वाले: 2,4-डी, एट्राज़ीन, पीएमए, फ़ॉस्फ़ोन डी, पोटेशियम मेटाबाइसल्फाइट

2. फिल्म निर्माण करने वाले: हेक्साडेकोनॉल, स्टाइल अल्कोहल, पैक्लोबुट्राजोल, मोबाइलफ, वैक्सोल, एस-800, हिको-110आर, फोलिकॉट, सिलिकॉन

3. परावर्तक प्रकार: काओलिन (5 प्रतिशत), चीनी मिट्टी, कैल्शियम बाइकार्बोनेट, चूने का पानी

4. वृद्धि रोधक प्रकार: साइकोसेल (सीसीसी), फॉस्फर
बीटल  की बकरी नस्ल ( Breed of Goat - Beetal)

बीटल की बकरी नस्ल ( Breed of Goat - Beetal)

  बीटल बकरी




उद्गम :- पंजाब का गुरदासपुर जिला

यह नस्ल एक अच्छी दुधारू नस्ल है

जमुनापारी के बाद बकरी की दूसरी सबसे बड़ी नस्ल।

नर के पास दाढ़ी होती है लेकिन मादा दाढ़ी रहित होती है।

 विशिष्ट विशेषताएं - रोमन नाक, सफेद आंख (रेटिना), और लंबे पेंडुलस कान।

औसत उपज – 2 लीटर/दिन

एकाधिक जन्म – 30-50 %

जमुनापारी की बकरी नस्ल ( Breed of Goat - Jamanapari )

जमुनापारी की बकरी नस्ल ( Breed of Goat - Jamanapari )

जमुनापारी बकरी


▫️ उत्पति: इटावा, आगरा, मथुरा (यूपी)

▫️ 
यह भारत में बकरी की सबसे बड़ी और सबसे राजसी नस्ल है। बकरी की सबसे लंबी नस्ल।

▫️ मांस और दूध के उद्देश्य के लिए नस्लें (दोहरे उद्देश्य)

▫️ शरीर भार- M - 50-60 किग्रा, F = 40-50 किग्रा

▫️ इस नस्‍ल का नाक कोनवेक्‍स तथा उस पर बालो का गुच्‍छा होता है जिसे रोमन नाक कहते है, तथा इसका मुख तोतापुरी होता है।

▫️ पीछे की जांघों पर बालों का गुच्छा।

▫️ उच्चतम स्तनपान अवधि बकरी।

▫️ दुग्ध औसत दैनिक उपज 1.5 से 2.0 किग्रा प्रति दिन के साथ दुग्ध उत्पादन लगभग एक ब्यात में 200 किग्रा